fredag 12. februar 2010

Elche - palmenes hovedstad


En rekognoseringstur til sjømannskirken i Torrevieja førte oss innom den gamle byen Elche, den nest største byen i Alicante-provinsen, nest etter Alicante. Historien forteller at det har bodd folk her siden 5000 f.Kr.


Elche er kjent for palmer og sko. Det sies at det finnes like mange palmer som antall mennesker i denne byen. Noen har funnet minst 33 ulike palmetyper. De kommer fra hele verden. Det har bidratt til at palmene er så sunne. Disse er nå plassert på verdensarvlisten sammen med byens mysteriespill.


Denne søndagen fikk vi oppleve en av Spanias mange festivaler, Fiesta Moros y Chistianos. Denne feringen av spanjolenes seier over maurerne begynte på 1600-tallet. Den markeres på ulike måter og til ulike tider i de forskjellige byene.


Grupper av "maurere" og "kristne" defilerer gjennom byen fulgt av musikanter. Siden "spilles" et "slag" der de kristne til slutt beseirer maurerne.


Her i Elche er dette en halvårsfeiring, siden den egentlige festivalen er i august. Marsjeringen foregikk på plassen utenfor kirken og den ble avsluttet med fyrverkeri og stor støy.


Inne i kirken var det samtidig messe. Stor kontrast! Musikken og fyrverkeriet trengte seg inn gjennom dørene.


Kirken Basilica de Santa Maria ble bygget i 1672-1783 og erstattet en kirke reist på ruinene av en moské. Her oppføres det berømte mysteriespillet Misteri d'Elche hver august og november.

1 kommentar: