mandag 7. juni 2010

På pilegrimsvei mot Santiago 2


Vi fortsetter sørover Jylland i Hærvejen - etter et besøk i Århus hos pilegrimsprest Elisabeth Lidell og pilegrimsherberge-arkitekt Andreas Blinkenberg.


Det var Elisabeth og Andreas som fikk ideen til å etablere pilegrimsherberger langs Hærvejen - etter inspirasjon under vandringer i Camino de Santiago. 11 herberger er bygget i landbruks-uthus.


Det første herberget vi besøkte, var Kragelund gamle præstegård i Silkeborg.


36 senger venter på sommerens pilegrimer...


Et nydelig sted rett ved Kragelund kirke.

Det siste herberget vi var innom, var Nørrelide ved det historiske Jelling 
Jelling kirke
ligger mellem de to store høje, Gorms Høj og Thyras Høj. Kirken er bygget af frådsten (kildekalk). Den er opført omkring år 1100. Før denne kirke har der tidligere ligget tre trækirker, hvoraf den første er opført omkring 965 i Harald Blåtands regeringsperiode. (Fra http://www.fortidensjelling.dk/)


Den store Jellingsten er Skandinaviens største og prægtigste runesten,
også kaldet "Danmarks Dåbsattest".
Den er udstyret med kristne symboler, bl.a. en kristusfigur og runeskrift. Rejst ca. 965 over Gorm den Gamle og Thyra Danebod af sønnen Harald Blåtand.

Efter tidens skik er det stenrejserens egne bedrifter der forherliges "den Harald der vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne" Se mer her


Valfartskirken Kliplev


Den nuværende kirke er bygget i det 15. årh. og begyndelsen af det 16. årh. Ombygningen skete, fordi kirken blev en valfartskirke. Sådanne kirker har et eller andet, der anses for særligt helligt, og som oftest er det også helbredende. Det hellige i Kliplev var et Sct. Hjælper krucifiks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar